Contact:

I.H.R.C.
Keerkade 41
3831 SN Leusden (NL)


Tel:  +31 (0) 33 28 56 384

e-mail: info@ihrc.nl

6-daagse reis Edinburgh – Bonnie Prins Charlie en de Jacobieten 
v.a. € 415,00 p.p.

Schotland is een land rijk aan historie, met vele kastelen en abdijen. Deze 6-daagse reis neemt u mee naar Edinburgh en laat u kennismaken met de geschiedenis van Bonnie Prins Charlie en de Jacobieten. Met de eigen touringcar wordt de overtocht met de nachtboot van P&O Ferries van Rotterdam naar Hull gemaakt, om daarna door te reizen naar Edinburgh, waar men 3 nachten zal verblijven in een ***hotel en diverse excursies zal maken. De excursies houden verband met de geschiedenis van Bonnie Prins Charlie en de Jacobieten. De laatste nacht zal weer aan boord zijn van de nachtboot van Hull naar Rotterdam.

Edinburgh Carlton-Hill-view

De geschiedenis

Koning Jacobus II van Engeland werd in 1688 afgezet door de protestantse tak van het Huis Stuart en Willem III van Oranje. Zijn kleinzoon Charles (Bonnie Prince Charlie) werd in 1720 in Rome geboren en na de dood van zijn vader in 1766 riep hij zichzelf uit tot koning Charles III. Om zijn claim op de Engelse troon kracht bij te zetten, verzamelde hij een leger soldaten vanuit de Hebriden. Zijn leger begon met 7 man en groeide eerst tot 1250 soldaten en uiteindelijk tot ruim 6000.

Hij trok op en het Engelse leger dat in Schotland was gelegerd werd in de Slag bij Prestonspans verslagen. Bonnie Prince Charlie slaagde erin Edinburgh te bezetten en een maand later trok hij op naar Engeland. Hij wist met zijn kleine leger tussen twee grote Britse legers door te glippen en kwam zelfs tot aan Derby. In Londen brak er grote paniek uit, maar Bonnie Prince Charlie durfde uiteindelijk niet de aanval op Londen in te zetten en trok zich terug naar Schotland. In de Schotse Hooglanden werd Bonnie Prince Charlie met zijn Jacobieten verslagen in de Slag bij Culloden op 16 april 1746. Bonnie Prince Charlie ontsnapte naar Frankrijk en het Jacobitisme verdween langzaam van het toneel.

Fountain_at_Linlithgow_Palace

Het programma

Dag 1: vertrek vanuit Rotterdam/Zeebrugge met de nachtboot naar Hull.

Dag 2: Na het ontbijt aan boord reizen we via de Hardrians Wall naar Edinburgh voor de overnachting. De avond kan men gebruiken om de sfeer in een Schotse pub te proeven.

Dag 3: Na een Schots ontbijt bezoeken we eerst de “New Bonnie Prince Charlie and the Jacobites Exhibition” in het National Museum of Scotland. Hier krijgt men een hele goede indruk over het verhaal van liefde, verlies, ballingschap, rebellie en vergelding en uitdagingen van veel van de misvattingen die nog steeds over de Jacobieten de ronde doen. Deze expositie duurt tot eind oktober 2016.

Na dit bezoek gaan we naar Edinburgh Castle en aansluitend vrije tijd voor de lunch. Daarna wordt er een bezoek gebracht aan “the Palace of Holyroodhouse” die aan het begin van de Royal Mile staat. Dit was één van de residenties van Prins Charles Edward Stuart beter bekend onder de naam Bonnie Prins Charlie.  Tegenwoordig is het de officiële residentie van de koningin in Schotland. De rest van de dag is om de Royal Mile te bekijken en weer van de typische Schotse sfeer te genieten.

Dag 4: Na het ontbijt verlaten we Edinburgh en bezoeken we de Royal Burgh of Linlithgow. Twee eeuwen is het in gebruik geweest door de opeenvolgende koningen uit het Huis Stuart van Schotland waar men zich kon afzonderen en het is gelegen tussen Stirling en Edinburgh. In april 1512 werd hier James V geboren en ook zijn dochter Mary, koningin van de Schotten, zag hier in december 1542 het levenslicht. Er gaat een gerucht dat tijdens een bezoek van Charles Edward Stuart in 1745 de fontein in het binnenhof gevuld was met rode wijn. Vanaf hier gaan we door het platteland van Stirlingshire naar Doune Castle. Dit kasteel dateert uit het einde van de 13de eeuw en is nog redelijk in tact. Het kasteel is gebruikt als koninklijke residentie en ook als gevangenis. In 1745 werd het kasteel veroverd door de Jacobieten en ze hielden daar hun regering gevangen na de Slag bij Falkirk in 1746.

Daarna is er tijd om de lunch te gebruiken en nog even rond te kijken.

Aansluitend bezoeken we Stirling Castle, één van de grootste kastelen, waar Mary Koningin van de Schotten is gekroond en in 1561 tijdens een brand ternauwernood ontsnapte aan de dood. Men kan de koninklijke kapel, een middeleeuwse keuken en het Argyll and Sutherland Highlanders Regimental Museum, met een prachtig uitzicht, bezoeken.

Na dit bezoek gaan we terug naar Edinburgh voor de laatste overnachting.

Dag 5: Na het ontbijt gaan we naar York voor een bezoek en daarna door naar Hull om met de nachtboot weer naar Rotterdam of Zeebrugge te reizen.

Dag 6: Aankomst op het vasteland en de terugreis naar het uitstappunt.

De prijs in de maand oktober bij deelname van minimaal 30 personen:  vanaf € 415,00 per persoon

P&O Pride of Rotterdam

In de prijs is inbegrepen:

 - Retourovertocht met P&O Ferries van Rotterdam/Zeebrugge – Hull
 - Verblijf in een tweepersoonsbinnenhut
 - Drie overnachtingen in een ***hotel in Edinburgh in een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt
 - Entree National Museum of Scotland
 - Entree Edinburgh Castle
 - Entree Palace of Holyroadhouse
 - Entree Linlithgow Castle
 - Entree Doune Castle
 - Entree Stirling Castle
 - Overtocht touringcar en chauffeur en overnachtingen chauffeur vrij van betaling bij minimaal 30 betalende personen.

Linlithgow_Castle_in_winter Niet in de prijs is inbegrepen:

  - Gebruik eigen touringcar
  - Eventuele toeslagen voor diner- en ontbijtbuffet aan boord van de ferry.
  - Eventuele toeslag voor een diner in het hotel of een pub.
  - Eventuele toeslag voor een bezoek aan een voormalig Romeins fort in de Hadrians Wall.
  - Eventuele verlenging in Edinburgh.
 

  Indien u geïnteresseerd bent in deze of een andere aanbieding neem dan gerust contact met ons op. 

Website door Qonnected.nl